Odpowiedzi

2010-02-27T20:40:23+01:00
Mniejszych 5 (5*3tony=15)
większych 7( 7*5tony=35)
2010-02-27T20:40:50+01:00
X=ilośc aut wiekszych
y=ilośc aut mniejszych

x+y=12
5x+3y=50

x=12-y
5(12-y)+3y=50
60-5y+3y=50
-2y=50-60
-2y=-10
y=10:2
y=5

x=12-5=7
odp. było 7 aut wiekszych i 5 mniejszych
2010-02-27T20:41:35+01:00
X-lb. mniejszych samochodów
y-lb. większych damochodów


x+y=12
3x+5y=50

x=12-y
3y-36+5y=50

x=12-y
2y=14

x=12-y
y=7

x=5
y=7 ;P