1.Liczba o jedna piąta większa od 0,6 to ... ?

2.Rok MCMLXXXIV zapisany w systemie dziesiątkowym to ... ?


3.Liczba 100 razy mniejsza od liczby 2,5 to ... ?


4.trzy piąte klasy liczącej 30 uczniów to chłopcy . Zatem w tej klasie jest ... ( ilu chlopców ) ?

5.Na ile równych kawałkow po 75 cm każdy mozna rozciąć tasiemke długosci 10,5 m ?

6.Marcin kupil dla gosci 3,6 kg bananow . Dla dzieci przeznaczyl 0,75 wszystkich owocow . Ile kilogramow bananow zjedli dorosli ?


7.Oblicz kwadrat liczby 5.1


8.Rolnik zebral 1,35 tony ogórków . cztery dziewiąte zbiorów sprzedał w spółdzielni ogrodniczej . Ile kiloframów ogórków zawiózł rolnik do spółdzieli?


9.Zapisz w skróconej postaci rozwiniecie dziesietne liczby piec szóstych .


10.Odcinek długości 13,3 cm podzielono na dwie czescie tak , ze pierwsza jest 6 razy dluzsza od drugiej . Jaka dlugosc ma pierwsza czesc ?


11.Cene towaru obnizono o jedna szosta .Oblicz cene towaru po obnozce , jesli cena zmalala o 2,10 zł


12.Ksiazka Agnieszki ma 369 stron . Pierwszegodnia dziewczynka przeczytala jedną dziewiatą ksiazki a drugiego dnia cwierc pozostalej ksiezki . Jaka czesc ksiazki pozostala Agnieszce do przeczytania ?

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T20:47:06+01:00
1.Liczba o jedna piąta większa od 0,6 to 0,72
2.Rok MCMLXXXIV zapisany w systemie dziesiątkowym to 1984
3.Liczba 100 razy mniejsza od liczby 2,5 to 0,025
4.trzy piąte klasy liczącej 30 uczniów to chłopcy . Zatem w tej klasie jest 18
5.Na ile równych kawałkow po 75 cm każdy mozna rozciąć tasiemke długosci 10,5 m - 7
6.Marcin kupil dla gosci 3,6 kg bananow . Dla dzieci przeznaczyl 0,75 wszystkich owocow . - 0,9kg
8.Rolnik zebral 1,35 tony ogórków . cztery dziewiąte zbiorów sprzedał w spółdzielni ogrodniczej . Ile kiloframów ogórków zawiózł rolnik do spółdzieli?-600kg
9.Zapisz w skróconej postaci rozwiniecie dziesietne liczby piec szóstych .-0,8(3)
10.Odcinek długości 13,3 cm podzielono na dwie czescie tak , ze pierwsza jest 6 razy dluzsza od drugiej . Jaka dlugosc ma pierwsza czesc ? -11,4cm
11.Cene towaru obnizono o jedna szosta .Oblicz cene towaru po obnozce , jesli cena zmalala o 2,10 zł -2,52zł
12.Ksiazka Agnieszki ma 369 stron . Pierwszegodnia dziewczynka przeczytala jedną dziewiatą ksiazki a drugiego dnia cwierc pozostalej ksiezki . Jaka czesc ksiazki pozostala Agnieszce do przeczytania ? -246stron

1 1 1
2010-02-27T20:58:01+01:00
1. ⅕ + 0,6 = 0,2+0,6=0,8
2. MCMLXXXIV = 1984
3. 2,5 : 100 = 0,025
4. 3/5 * 30 = 18
5. 10,5m : 0,75cm = 1050:0,75=1400
6. 0,25 * 3,6 = 0,9kg
7. 5,1² = 5,1*5,1=26,01
8. 4/9 * 1,35t = 4/9 * 1350 =600kg
9. 5/6= 0,8(3)
10. 13,3 cm = 6x + x -> 13,3=7x -> x=1,9cm 6*1,9 =11,4
11. 1/6x=2,10 -> x=12,6 12,6-2,10=10,50zł
12. 1/9 * 369 = 41 369-41=328 1/4*328=82 328-82=246

Ostatnie liczby to odpowiedzi.
2 3 2