1.dane jest wyrazenie:(x-1)do potęgi 3-(x+2)do potęgi 3 doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci i oblicz wartość wyrażenia dla x= w nawiasie jedna dwudziesta siódma poza nawiasem do potęgi jednej trzeciej.

2.rozwiąż równanie (x-1)²-(x+4)²+2x+31=0.
3wyznacz odwrotnośc liczby x=2-√3

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-27T23:45:35+01:00
3.
x=2-√3
y=1/x=1/2-√3=2+√3/2-3=2+√3/-1=-2-√3

2.
(x-1)²-(x+4)²+2x+31=0.
x²-2x+1-x²-8x-16+2x+31=0
-8x=-32
x=4

1.
(x-1)³-(x+2)³=x³-3x²+3x-1-(x³-6x²+12x-8)=x³-3x²+3x-1-x³+6x²-12x+8=9x²-9x+7
dla x=(1/27)^1/3=1/3
9*1/9-9*1/3+7=5
1 5 1