1.Moneta 1 gr waży 1,64 g . Kwotę 100 zł rozmieniono na monety jednogroszowe . Ile razem ważyły monety.
2.Pusta walizka waży 3,7 kg . Ile waży zawartość walizki .
3. 1 funt to 0,454 kg . Kevin Arnold z Chicago waży 75 funtów . Czy jest cięższy od ciebie.
4. Drut potrzebny do wyprodukowania jednego spinacza biurowego na długość 9,3 cm . W pudełku mieści się 175 takich spinaczy . Ile metrów drutu potrzeba do ich wyprodukowania.?.
5. Pani Wanda kupiła 3,5 kg pomarańczy po 3,25 zł za 1 kg , a pani Zofia kupiła 3,75 kg jabłek po 2,50 zł za 1 kg . Która z tych pań zapłaciła mniej za owoce.
6. Grubość włosa z końskiego ogona wynosi 0,1 mm , grubość włosa ludzkiego 0,05 mm , a grubość nitki pajęczyny 0,005 mm .
a) Ile razy włos z końskiego ogona jest grubszy niż włos ludzki .?.
b) Ile razy włos ludzki jest grubszy niż nitka pajęczyny .?.

1

Odpowiedzi

2010-02-27T21:52:01+01:00
1.
10000 x 1,64=16400g
Odp.Monety razem ważyły 1640 g.
2.podałaś wszystkie dane?jeśli tak zaraz ci rozwiąże.
3.75 x 0,454 kg=34,05 kg
Odp.Nie nie jest cięższy ode mnie.
4.9,3 cm x 175=1627,5 cm=16,275~17 m
Odp.Do ich wyprodukowania potrzeba około 17 m drutu.
5.Pani Wanda-3,25:2=1,62 zł
3 x 3,25=9,75+1,62=11,37 zł
Pani Zofia-
3 x 2.50=7,50+1,87 zł=9,37 zł
Odp.Pani Zofia zapłaciła mniej za owoce.
6.a)Włos koński jest grubszy od włoska ludzkiego o 2 razy.
b) Włos ludzki jest grubszy niż nitka pajęczyny 10 razy.
5 3 5