Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T23:53:04+01:00
Pomijając ^2009, ponieważ nie chce mi sie za każdym razem tego pisac to:

2x + 2y - z = 4
-x + 2y +2z = 22
2x - y + 2z = 16

z drugiego równania wyznaczamy x

-x = -2y - 2z +22 / * (-1)
x = 2y +2z -22

podstawiamy te rownanie do dwoch pozostałych rownań

2(2y +2z -22) + 2y - z = 4
2(2y +2z -22) - y + 2z = 16

4y+4z-44+2y-z=4
4y+4z-44-y+2z=16

6y+3z=48 / 3
3y+6z=60 / 3

2y+z=16 / *(-2)
y+2z=20

-4y-2z=-32
y+2z=20

odejmujemy rownania

-3y = -12 / (-3)
y = 4

postawiamy do rownania y + 2 z = 20

4 + 2z = 20
2z = 20- 4
2z = 16
z = 8

teraz do rownania x = 2y +2z -22

x= 2*4 + 2*8 - 22
x= 2

spr

2x + 2y - z = 4
2*2 +2*4 -8 =4
4=4
L=P


mam nadzieje że jest jasne :)