Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-27T23:09:27+01:00
5x - 2y + 4 = 0
2y = 5x + 4
y = 2,5 x + 2 - postać kierunkowa
-----------------------------------------------------
y = (2/3) x - 1/2
(2/3) x - y - 1/2 = 0, mnożę przez 6
4 x - 6 y - 3 = 0 - postać ogólna
-----------------------------------------------------
a1 = -100 - pierwszy wyraz rosnącego ciągu geometrycznego
q ∈ { -3, -1/3, 1/3, 3 }
zatem q = 1/3,
bo
dla q = -3 ciąg jest naprzemienny,
podobnie dla q = -1/3;
dla q = 3 ciąg jest malejący.
Dla
q = 1/3
mamy ( -100,-100/3, -100/9,-100/27, -100/81, ...).