Pierwsza lekcja rozpoczyna się o 8,15.Przerwy po 4 i 5 lekcji trwają po 20 minut,natomiast wszystkie inne przerwy są 10 minutowe.Robert ma w poniedziałek 5 lekcji.Każda trwa 45 minut.O której godzinie skończy zajęcia?

Proszę o dokładne obliczneia;d
Za najlepsze daje naj i 5 ;P:P

3

Odpowiedzi

2010-02-28T09:40:22+01:00
5 x 45 min = 225 min
10+10+10+20=50min

225+50=275
275=4 godz i 35min

8,15+4 godz i 35min = 12,50
1 5 1
2010-02-28T09:41:03+01:00
Pierwsza lekcja rozpoczyna się o 8,15.Przerwy po 4 i 5 lekcji trwają po 20 minut
,natomiast wszystkie inne przerwy są 10 minutowe.Robert ma w poniedziałek 5 lekcji.Każda trwa 45 minut.O której godzinie skończy zajęcia?

1 lekcja = 8,15 + 45 min = 9:00 + 10min przerwy = 9,10
2 lekcja = 9.10 + 45 min = 9:55 + 10min przerwy = 10,05
3 lekcja = 10,05 + 45 min = 10,50 + 10 min przerwy = 11,00
4 lekcja = 11,00 + 45 min = 11,45 + 20 min przerwy = 12,05
5 lekcja = 12,05 + 45min = 12,50

Odp. Robert zakonczy zajecia o 12:50.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T10:17:52+01:00
8.15+45min=9.00 -koniec pierwszej lekcji
9.00+10min=9.10 przerwa
9.10+45 min=9.55- koniec drugiej lekcji
9.55+10 min=10.05 przerwa
10.05+45 min=10.50-koniec trzeciej lekcji
10.50+10 min=11.00 przerwa
11.00+45 min=11.45-koniec czwartej lekcji
11.45+20 min=12.05 przerwa
12.05+45 min=12.50 koniec piątej lekcji

8.15+(5*45 min)+(3*10min)+(1*20min)=8.15+225min+30min+20min=
=8.15+275mni=8.15+4h35min=12.50
1 5 1