Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T10:55:00+01:00
A - jeden bok
b = a/2 - drugi bok
2(a + a/2) = 360
a + a/2 = 180
2a + a = 360
3a = 360
a = 360/3 = 120 cm
b = a/2 = 120/2 = 60 cm
odp
jeden bok ma 120 cm , a drugi 60 cm
2010-02-28T10:56:53+01:00
120cm+120cm=240cm
360cm-240cm=120cm
120cmm:2=60cm

dwa krotsze boki maja po 60cm.
dwa dluzsze boki maja po 120cm
2010-02-28T10:59:19+01:00
Bok krótszy= 360:6=60 cm
bok dluższy= 360-(60x2):2=120 cm
odp: dluzszy bok ma 120 cm a krotszy 60 cm