Odpowiedzi

2010-02-28T11:48:54+01:00
Marta ma 18zł. oszczędności i nadal odkłada po 2zł.tygodniowo.Jacek.który dotychczas nie miał oszczędności, postanowił odkładać po 7,50zł. tygodniowo.Po ilu tygodniach

18zł oszczędności aktualne Marty i nadal odkłada po 2zł tygodniowo
0zl oszczędność aktualne Jacka i postanowił odkładać 7,5zł tygodniowo
z proporcji 18zł*7,5zł podzielić na 2zł =67,5 aktualne oszczędności Jacka, które powinnien mieć aby mieć równą kwote z Matrą
8 2 8
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T11:49:57+01:00
Marta ma 18 zł
Jeżeli bd odkładała 2 zł przez miesiąc który ma 4 tygodnie zarobi 8 zł czyli razem będzie miała:
2zł*4=8 zł
8 zł+18 zł=26

Jacek ma 0 zł
Jeżeli bd odkładał 7,50 zł przez miesiąc który ma 4 tygodnie zarobi 30 zł czyli razem będzie miała:
7,50zł *4=30 zł
30 zł +0zł=30zł
Czyli po 4 tygodniach Jacek będzie miał więcej pieniędzy niż Marta
22 3 22
2010-02-28T11:50:22+01:00
Marta Jacek
początek 18 0
po tyg. 20 7,50
po 2tyg 22 15
po 3 tyg 24 22,50
po 4 tyg 26 30
Odp Jacek bedzie miał więcej pieniędzy niż marta po 4 tyg.
10 3 10