Odpowiedzi

2010-02-28T12:12:05+01:00
30 dag = 0,3 kg
7,5 zł*0,3 kg=2,25 zł

1¾ kg = 1,75 kg
1,75 kg*5,4 zł = 9,45 zł

1,75kg+0,3kg=2,05 kg
9,45 zł+2,25 zł=11,70 zł

Odp.: Mama kupiła łącznie 2,05 kg cukierków za łączną kwotę 11,70 zł.
2010-02-28T12:13:27+01:00
30dag*7,5zł=
0,3kg*7,5zł=
2,25zł

¾kg*5,4zł=
0,75kg*5,4zł=
4,05zł

2,25zł+4,05zł=6,3zł-tyle zapłaciła za cukierki

30dag+¾kg=
30dag+75dag==105dag=1kg i 5dag
odp.mama kupiła 1kg i 5 dag cukierków i zapłaciła 6zł i 30gr