Odpowiedzi

2010-02-28T12:46:59+01:00
X - cena jednego podręcznika
1,2x - cena drugiego podręcznika
x + 1,2x = 33
2,2x = 33
x = 33/2,2 = 15 zł
1,2x = 15 razy 1,2 = 18 zł
odp
jeden kosztuje 15 zł , a drugi 18 zł
1 5 1
2010-02-28T12:48:35+01:00
X-cena 1 podręcznika
x+20%x-cena drugiego podręcznika


x+x+20%x=33
2,2x=33/:2,2
x=15zł-cena 1 podręcznika

1,2x=1,2*15=18zł-cena 2 podręcznika
odp.jeden podręcznik kosztuje 15 zł, a drugi 18zł
2010-02-28T12:49:29+01:00
Danne:
33zl-tyle kosztuja oba podreczniki
20 procent- o tyle jest drozszy jeden od drugiego
x-cena jedengo podrecznika
Obliczenia:
120 procent x to 33
1,2x = 33
x=33 : 1,2
x=27,5
33-27.5=5.5
odp.: 1 pdrecznik kosztowal 27.5 zl 2 zas 5.5 zl
1 1 1