Odpowiedzi

2010-02-28T13:47:07+01:00
A) Pc = Pp + 4 * Pb

Pp = a do potęgi 2
Pp = 8 do potegi 2
Pp = 64
Pb = 1/2 * a * h
h- wysokość boku

^2 - do potęgi 2
1/2 a = 4
a- długość podstawy
c - długośc boku ostrosłupa
h^2 = c^2 - (1/2a)^2
h^2 = 10^2 - 4^2
h^2 = 100 - 16
h^2 = 84
h = pierwiastek z 84
h= 2 pierwiastki z 21

pb = 1/2 * 8 * 2 pierwiastek z 21
Pb = 36,66

Pc= 64 + 4 * 36,66 = 210,64


b)Pc = Pp + 3 Pb

Pp= 1/2 * a * h
a=10
h- wysokośc podstawy trójkąta
h^2= a^2 - (1/2 a)^2
h^2 = 10^2 - 5^2
h^2 = 100 - 25
h^2 = 75
h = 5 pierwiastów z 3

Pp= 1/2 * 10 * 5 pierwiastków z 3 = 43,3

Pb = 1/2 * a * H
b =13
H= wysokośc boku trójkąta

H^2= b^2 - (1/2 a)^2
H^2 = 13^2 - 5^2
H^2 = 169 - 25
H^2 = 144
H= 12
Pb= 1/2 * 10 * 12 = 60

Pc= 43,3 + 3*60 = 223,3


c) Pc = Pp + 6 *Pb
a= 4
Pp = (3 * a^2 * pierwiastek z 3) / 2= a^2 * 2,59808= 41,569
Pb = 1/2 * a * h
c=7
h^2 = c^2 - (1/2a)^2
h^2 = 7^2 - 2^2
h^2 = 49 - 4
h^2 = 45
h = 3 pierwiastki z 5

Pb = 1/2 * 4 * 3 pierwiastki z 5 = 13,42

Pc = 41,569 + 6* 13,42 = 122,089