Odpowiedzi

2010-02-28T13:02:07+01:00
Cena poczatkowa 160zł
cena koncowa 200zł
200zl-160zl=40zl

40/200*100%=20%

odp: cena pilki wzrosla o 40 zl co stanowi 20%
2010-02-28T13:03:46+01:00
160-x
200-100%
x=160*100%/200=80%

200-160=40
100%-80%=20%

cena piłki wzrosła o 40zł, co stanowi 20% podwyżki.
  • judy
  • Początkujący
2010-02-28T13:08:20+01:00
200-160=40
odp.: cena piłki wzrosła o 40zł.

160 - 100%
80 - 50 %
40 - 25% ...

160×0,25%= 40zł

ODP.: Cena piłki wzrosła o 25%.