41.Artur ogląda telewizję przeciętnie 40 minut dziennie.Obliczy,że to 2/9 jego czasu wolnego.Ile czasu dziennie ma Artur?

a).80 minut
b).6 godzin
c).3 godziny
d).20 minut

Informacja do zadania 42
Magada przez tydzień zapisywała w tabeli,ile czasu spędzała na ogladaniu programu telewizyjnego.
<Tabelka znajduje się w załączniku :)>
42.Ile czasu w całym tygodniu Magda spęłdziła na ogladaniu telewizji?
a).6 godzin. 5min
b)6 godzin. 25 min
c). 5 godzin. 35 min
d).5 godzin.45 min
43.Po śniadaniu zwykle, dwadzieścia po siódmej,Michalina wysypywała ptakom okruszki chleba.Któregoś dnia zrobiła to dopiero za dwadzieścia dziewiąta.O ile później niż zwykle ptaki dostały okruszki?
a).1 godz. 28 min
b).1 godz. 32 min
c).2 godz. 8 min
d).2 godz.32min

<Program wykładów do zadania 44 jest w załaczniku>

44.Ile minut trwa przerwamiędzy wykładami?
a)15 min
b).30 min
c).45 min
d).60 min

45.Samochód z ulami wyruszył z Lipowa o 2:55 i przybył na wrzosowisko po 50 minutach.Ustawienie uli na wrzosowisku zajęło półtorej godziny.O której godzinie zaończono ustawianie uli??
a).5:35
b).5:15
c).4:55
d)4:35

Tekst do zadania 46.
Co cztery lata w Olimpii, małej miejscowości na Peloponezie,gromadziły się tłumy Greków,aby oddać cześć Zeusowi i wziąść udział w trwających pięć dni zawodach sportowych zwanych igrzyskami olipmijskimi .Olipiadą nazywali Grecy czteroletni okres między tymi zawodami.Współczenie wyraz ten oznacza największe na świecie międzynarodowe zawody sportowe.
46.Ile Olimpiad-jednostek czasu-minęło od pierwszych nowożytnich igrzysk (1896r.) do ponownego icg rozegrania w Atenach(2004r.)?
a)20
b).27
c).107
d).112
47.Tętno Jacka w spoczynku wynosi 80 uderzeń na minutę.Po biegu Jacek naliczył 20 uderzeń w ciągu 10 sekund,więc tętno chłopca
a).zmniejszyło się o 60 uderzń na minutę
b).zmniejszyło się o 40 uderzeń na minutę
c)zwiększyło się o 60 uderzeń na minutę
d).zwiększyło się o 40 uderzeń na minutę
48.Jedna jednostka umożliwia prowadzenie rozmowy telefonicznej przez 3 minuty.Wykorzystując kartę telefoniczną zawierającą 25 jednostek,możesz rozmawiać najdłużej przez:
a)75 minut
b).30 minut
c).25minut
d).10 minut
49.Jest 1 lipca.Za 160 dni Adasiowi urodzi się braciszek.Kiedy to nastąpi?
a).Pod koniec listopada
b).W pierwszej połowie grudnia
c).W drugiej połowie grudnia
d). Na początku stycznia
Informacja do zadań 50. i 51.
Jurek do szkoły dojeżdża autobusem.Z domu do przystanku idzie 5minut.
Autobusy odjeżdżają o:7.06,7.22,7.30,7.37,7.44,7.58 i jadą 16 minut.Z przystanku do szkoły Jurek idzie 3 minuty.
50.Który z możliwie najpóźniej odjeżdżających autobusów musi wsiąść Jurek,żeby być w szkole przed 7.50?
a).7.06
b).7.22
c).7.37
d).7.30
51.O której godzinie Jurek dotrze do szkoły jeśli wyjdzie z domu o 7.05?
a).7.29
b).7.41
c).7.38
d).7.25
53.Pewnego jesiennego dnia słońce wschodzi o godzinie 6.38,a zachodzi o godzinie 16.01.Ile czasu trwa dzień?
a).10 godz. 37 min
b).9 godz. 23 min
c).22 godz. 39 min
d). 10 godz 39 min

PROSZĘO SZYBKĄ I DOBRĄ ODPOWIEDŹ NIKTÓRE RZEZY ZNAJDUJĄ SIĘ W ZAŁĄCZNIKU,PONIEWAŻ NIE SZŁOINACZEJ.CZEKAM :)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T13:46:42+01:00
41. odp. c
50. odp. b
51. odp. a
53. odp. b
49. odp. d