Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T13:38:52+01:00
1. grzyby stanowią ważne ogniwo reducentów w krażeniu pierwiastków, rozkładają substancje organiczne, tworzą próchnicę, rozkładają drewno
2. żyjąc w symbiozie z glonami tworza porosty- organizmy pionierskie
3. ważną rolę odgrywa mikoryza podstawczaków z sosną, świerkiem, bukiem i limbą
4. wykorzystywane są w produkcji antybiotyków, np. penicyliny z pędzlaka, a także witamin A, B2, B12
5. słóżą w przemyśle piekarniczym (drożdże), gorzelniczym (drożdże) oraz mleczarskim przy produkcji kefiru (drożdże) i serów brie, camembert, roquefort (pędzlak0 same grzyby mają małą wartość odżywczą, są ciężkostrawne wskutek obecności chityny, ale nadaja dużą wartość smakową i zapachową produktom kulinarnym
6. służą do otrzymywania kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak)
7. są wykorzystywane przez czlowieka do walki biologicznej ze szkodnikami
8. grzyby powoduja choroby u zwierząt, czlowieka np. zatrucie czy grzybice, u roślin: zaraza ziemiaczana czy sporysz. grzyby powoduja również pleśnienie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych, np. drewna, skóry, odzieży


LICZĘ NA NAJLEPSZY ^|^
5 4 5
2010-02-28T13:49:10+01:00
Dodatnie zajęcia grzybów.
1.Są używane jako dodatek do potraw,dostarczają witamin i soli mineralny
2.Stosowane w produkcji serów, wina i piwa oraz w piekarnictwie do spulchniania ciasta .
3.Są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do pozyskiwania substancji o właściwościach leczniczych, m.in. Pędzlak jest źródłem antybiotyku - Penicyliny

Ujemne Zajęcia Grzybów
1.Powodują psucie się pokarmów żywnościowych, niszczenie m.in. drewna, skóry, wełny i bawełny.
2.Wywołują schorzenia u ludzi, a także u roślin uprawnych i zwierząt hodowlanych.
26 4 26