3 oranżady 2l = 2,60 zł
3 oranżady 1,5l= 2,26 zł

Ile złotych można zaoszczędzić kupując 30l oranżady w butelkach dwulitrowych zamiast w butelkach półtoralitrowych?

---

Woda stanowi około 0,9 masy świeżych grzybów. Suszono 2,5kg grzybów. Wyparowało ⁸₉ wody. Ile ważyły suszone grzyby?

2

Odpowiedzi

2009-10-18T22:04:35+02:00
Zad 1
15 * 2.6zl = 39zl ( 30 l. w butelkach 2l. )
20 * 2.26zl = 46.20zl ( 30l. w butelkach 1.5l )
46.20zl-39zl=6.2zl

Odp: Mozna oszczedzic 6.2 zl

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-18T22:09:23+02:00
15 x 2.60= 39
20 x 2.26=45,2

45,2-39=6,2 zł
odp: można zaoszczędzić 6 zł i 20 gr


2.5 kg x 90%=2.25
2.5 kg-2.25kg= 0,25 kg
odp: suszone grzyby ważył 0.25 kg
1 4 1