Hej :) mam zadanie z matmy a nie było mnie kilka tygodni w szkole i prosze o rozwiązanie , i wytłumaczenia jak i dlaczego . Z Góry dziękuję .

a) 3(2x-1)+4(1-x)
b) 2(7x+5)-6(x-2)
c) -2x(8-x)-5(xdo2 + 3x)
d) 5(3-2x)-(4x+6) razy 3
////////////////////
a) 2x(x-5)-3(xdo2 -2x)+(x-2)x
b) a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c)
C) x(xdo2+2x+z)-(-4xdo3+vxdo2-6):2

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T18:31:36+01:00
A) 3(2x-1)+4(1-x) = 6x-3+4-4x = 2x+1
b) 2(7x+5)-6(x-2) = 14x+10-6x+12 = 8x+22
c) -2x(8-x)-5(x^+3x) = -16x+2x^-5x^-15x = -3x^-31x
d) 5(3-2x)-3(4x+6) = 15-10x-12x-18 = -3-22x
////////////////////
a) 2x(x-5)-3(x^-2x)+(x-2)x = 2x^-10x-3x^+6x+x^-2x = -6x
b) a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c) = a^+ab+ac-ab+b^-bc-ac+bc+c^ = a^+b^+c^
c) x(x^+2x+z)-(-4x³+vx^-6):2 = x³+2x^+xz-(-2x³+0,5vx^-3) = x³+2x^+xz+2x³-0,5vz^+3 = 3x³+2x^+xz-0,5vz^+3


po prostu likwidujesz nawiasy, a potem przeprowadzasz redukcję wyrazów podobnych :)
^ - do kwadratu (potęgi drugiej)