Rozwiąż równania:
a) (x-3)(x+4)- 2(3x-2)=(x-4)²
b) (X+5)(x+2) - 3(4x-3)=(x-5)²
c) 12 - 2(x-1)²=4(x-2) - (x-3) (2x-5)
d) (3x - 1)² -5(2x+1)² + (6x-3)(2x+1)=(x - 1)²
e) 5(x-1)² - 2(x+3)²=3(x+2)² - 7(6x-1)
f)2x² + (x=5)² - 2(x+7)² = 2(3x- 72,5) + (x - 6)²

Ah dobrze by było gdyby ktoś robił czytelnie powoli bo nic nie rozumiem ;(

1

Odpowiedzi

2010-02-28T19:04:03+01:00
A) (x-3)(x+4)- 2(3x-2)=(x-4)²=x2+4x-3x-12-6x+4+x2-8x+16=2x2-13x+8
b) (X+5)(x+2) - 3(4x-3)=(x-5)²=x2+2x+5x+10-12x+9+x2-10x+25=2x2-15x+44
c) 12 - 2(x-1)²=4(x-2) - (x-3) (2x-5)=12-2(x2-2x+1)+4x-8-(2x2-5x-6x+15)=12-2x2+4x-2+4x-8-2x2+5x+6x-15=-4x2+9x-13
d) (3x - 1)² -5(2x+1)² + (6x-3)(2x+1)=(x - 1)²=9x2-6x+1-5(4x2+4x+1)+12x2+6x-6x-3=9x2-6x+1-20x2-20x-5+12x+6x-6x-3=-11x2-14x-7
e) 5(x-1)² - 2(x+3)²=3(x+2)² - 7(6x-1)=5(x2-2x+1)-2(x2+6x+9)+3(x2+4x+2)-42x+7=5x2-10x+5-2x2-12x-18+3x2+12x+6-42x+7=6x2-52x
f)2x² + (x=5)² - 2(x+7)² = 2(3x- 72,5) + (x - 6)²=2x2+x2+10x+25-2(x2+14x+49)+6x-145= 2x2+x2+10x+25-2x2-28x-98+6x-145=x2-12x-218

jeśli tam gdzie w zadaniach jest zamiast "=" jest "+" to zadania powinny byc dobrze zrobione
a tam gdzie jest za x2 to oznacza ze x jest do potegi 2