Właściciel sklepu kupił w hurtowni 100 jogurtów po 1.80 zl i sprzedał je po 2.15 za sztuke. ile złotych zarobił na sprzedazy jogurtów

zamień na metry :24.789km, 25,25km,19.9km 0.123km,0,028km, 0,0095km,0,73km,0,3km
z obliczeniami!!!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T18:39:35+01:00
Za 1 jogurt zarabiał 2,15zł-1,80zł=0,35zł (35 groszy)
przyjmujemy że sprzedał 100 jogurtów co daje 0,35zł×100=35zł


wiedząc że 1km=1000m możemy ustalić:
24789m
25250m
19900m
123m
28m
9,5m
730m
300m
6 4 6
2010-02-28T18:39:39+01:00
Zad 1
100 jogurtów razy 1,80 zł = 180 zł
100 jogurtów razy 2,15 zł = 215 zl
zarobek = 215 zł - 180 zł = 35 zł
zad 2 1 km = 1000 m
24.789km, razy 1000 = 24789 m
25,25km, razy 1000 = 25250 m
19.9km razy 1000 = 19900 m
0.123km, razy 1000 = 123 m
0,028km, razy 1000 = 28 m
0,0095km, razy 1000 = 9,5 m
0,73km, razy 1000 = 730 m
0,3km razy 1000 = 300 m
2 5 2
2010-02-28T18:43:08+01:00
Zad.1.
a)licze ile wydal na zakup
100*1,8=180zł
b)licze ile dostal pieniedzy po sprzedazy
100*2,15=215
c) licze zarobil
215-180=35
Zad2
24.789km=24789m
25,25km=25250m
19.9km =19900m
0.123km=123m
0,028km=28m
0,0095km=9,5m
0,73km=730m
0,3km=300m
3 5 3