Odpowiedzi

2010-02-28T19:39:17+01:00
Pp= Pśb+Ppods.
V=1/3Pp*h

1^2+x^2=5^2
1+x^2=25
x^2=25-1
x^2=24
x=pierwiatek z 24

Pśb=(1/2*a*h)3
Pśb=(1/2*2*pierwiastek z 24)3
Pśb=3 pierw.24
Pśb=3*4.9
Pśb=14.7

x^2+1^2=2^2
x^2+1=4
x^2=3
x=pierw.z 3
x=1.7

Ppods.=1/2*2*1.7
Ppods.=1.7

Pp=1.7+14.7
Pp=16.4

V=1/3 Pp * H
V=1/3 16.4 * 4.9
V=5.5*4.9
V=26.95
V=27 :)


To wszystko mam nadzieję że dobrze zrobiłem :) nic nie mówiłeś na temat pierwiastków więc je wyliczałem i wyniki podawałem w przybliżeniu :)
pozdro :)