Odpowiedzi

2010-02-28T19:24:41+01:00
X+y=3
2x+2y=7

x=3-y
2(3-y) +2y=7

x=3-y
6-2y+2y=7

x=3-y
6=7 równanie sprzeczne



2010-02-28T19:25:12+01:00
X + y = 3 wyliczamy x = 3 - y i wstawiamy do drugiego równania
2x + 2y = 7
2(3 - y) + 2y = 7
6 - 2y + 2y = 7
6 = 7
równanie jest sprzeczne i żadna liczba go nie spełnia
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T19:26:58+01:00
Metoda podstawiania
x+y=3/-y
2x+2y=7

x=3-y
2(3-y)+2y=7

x=3-y
6-2y+2y=7

x=3y
6=7 - równanie sprzeczne

Metoda przeciwnych współczynników
x+y=3/ *(-2)
2x+2y=7

-2x-2y=-6
2x+2y=7
dodajemy strony

0=-1 - równanie sprzeczne