1.Apolonia ma 7 razy tyle dwuzłotówek co pięciozłotówek. W sumie ma 323 zł. Ile ma ona pięciozłotówek, a ile ma dwuzłotówek?

2.Pani Jola otrzymała premie o 25% wyższą od pani Hani. Obydwie panie otrzymały razem1935 zł. Ile pieniedzy otrzymała każda z pań ?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T19:34:32+01:00
Zadanie 1.
x-ilość pięciozłotówek
5x- wartość pięciozłotówek
7x- ilość dwuzłotówek
7×2x- wartość dwuzłotówek

5x+7×2x=323
19x=323
x=17

7×17=119
Odp. Apolonia miała 17 pięciozłotówek i 119 dwuzłotówek ;)

Zadanie 2.
Dane:
P. Hania - 725,62
P. Jola - 1209,38

1935 : 2 = 967,5
967,5 * 25% = 241,88
967,5 + 241,88 = 1209,38
1935 - 1209,38 = 725,62

Poprzednia odp.
Dane:
P. Hania - 1935
P. Jola - 1935 * 25% = 483,75 - premia pani Joli
Trzeba premie dodać do wypłaty i wyjdzie ile dostała P. Jola.

1935 + 483,75 = 2418,75


Pozdrawiam ^^
Buhaha xD
3 3 3
2010-02-28T19:43:05+01:00
7*2x +5 X=323
14x+5x=323
19x=323
x=17

17- pięciosłotówek i 119- dwózłotówek
spr.17*7*2+17*5+238+85=323


1935 : 2 = 967,5
967,5 * 25% = 241,88
967,5 + 241,88 = 1209,38
1935 - 1209,38 = 725,62

2 1 2
2010-02-28T19:52:12+01:00
X liczba pięciozłotówkek
7x liczba 2złotówek<7razy więcej>

x5+7x*2=323
5x+14x=323
19x=323
x=17

czyli ma 17piątek i 119dwójek

2.premia joli x
premia haliny 1.25x (25 procent więcej)

X+1.25x=1935
2.25x=1935
x=860

halina ma 860 a jola 1075
1 1 1