1.lekcja trwa 45 minut.jaki to procent godziny?
2.w śmietance jest 12% tłuszczu.ile gramow tłuszczu jest w 250 gramach tej śmietanki?
3.liczba,której 3% wynosi 27,jest równa:
4.Telewizor przeceniono z 600zł na 420zł.ile procent wynosi obniżka?
5.średni procent zasolenia wody z Morza B. wynosi 1,2%.ile litrów wody należy wziąć z Morza B.,aby odparować 0,96 kg soli?
6.chłopcy stanowią 37,5% klasy 1a liczącej 32 os. i 30% klasy 1b liczącej 30 uczniow.W której klasie chłopców jest mniej i o ile??

rozwiążcie jeszcze dzisiaj bo to na jutro do szkoły kto pierwszy rozwiąze dostanie naj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T19:54:44+01:00
Ad.1

1h ---- 100%
¾h ---- x%

x = ¾ * 100
x = 75%

ad2 w śmietance jest 12% tłuszczu.ile gramow tłuszczu jest w 250 gramach tej śmietanki?

0,12 * 250 = 30g (tyle jest tluszczu w smietance

ad3

3% ---- 27
100% --- x

3x = 27*100
3x = 2700
x = 2700/3
x = 900

ad4

600 --- 100%
420 --- x%

600x = 100*420
600x = 42000
x = 42000/600
x = 70%

wiec: 100%-70%= 30% (tyle wynosi opbnizka)

ad 5 średni procent zasolenia wody z Morza B. wynosi 1,2%.ile litrów wody należy wziąć z Morza B.,aby odparować 0,96 kg soli?

1l = 1,2
xl = 0,96

1,2x = 0,96
x = 0,96/1,2
x = 0,8 l

ad 6
hłopcy stanowią 37,5% klasy 1a liczącej 32 os. i 30% klasy 1b liczącej 30 uczniow.W której klasie chłopców jest mniej i o ile??

Ia
0,375 * 32 = 12 chlopcow
Ib
0,3 * 30 = 9

wiecej chlopcow jest w klasie Ia


Prosze o najlepszy ;)

5 4 5
  • Użytkownik Zadane
2010-02-28T19:56:05+01:00
Niech strace i rozwiąże xd
0.75% (3/4)
12g----100g
xg-----250g
x=30g
zad3
3%---27
100%-x
x=900
zad4
30%
zad5
1.2kg-----100kg
0.96kg----x
x=80
1a-12 chlopców
1b-9
czyli w 1b jest o 3 mniej
1 5 1