Odpowiedzi

2010-02-28T20:24:56+01:00
1.(2x-x+1):6<1
x+1<6
x<5
2.(9x-3+x):15>2
10x-3>30
10x>33
x>3,3
3.
(3x-4+x):12≤1
4x-4≤12
4x≤16
x≤4
2010-02-28T20:28:24+01:00
A) (x- (x-1):2) :3 <1 / obustronnie mnożymy przez 3 by pozbyć się mianownika
x-(x-1):2<3 / robimy to samo, ale mnożymy przez 2
2x-x+1 <6 redukujemy wyrazy podobne
x+1<6 / obustronnie odejmujemy 1, by trzymać x
x<5

b) najpierw obustronnie mnożymy przez 5 by pozbyć sie mianownika otrzymujemy
3x-(3-x):3>10 / obustronnie mnożymy przez 3
9x-3+x>30 /redukujemy wyrazy podobne
10x-3>30 / dodajemy 3
10x>33 / dzielimy przez 10 by otrzymać x
x>3,3

c) tak samo mnożymy przez 4 by pozbyć się mianownika
x-(4-x):3 =< 4 / mnożymy przez 3
3x-4+x=< 12 redukcja wyrazów podobnych
4x-4=< 12 / dodajemy obustronnie 4
4x=<16 / dzielimy przez 4
x=< 4

Pozdrawiam :)
2010-02-28T20:28:59+01:00