7.Gorzka czekolada o masie 100 g zawiera 5,4 g białka , 6,12dag węglowodanów ,inne składniki (beztłuszczowe) o masie 3,8 g oraz tłuszcz.Ile procent tłuszczu jest w tej czekoladzie?


11.Na wycieczkę autokarową pojechało 12 mężczyzn ,15 kobiet ,9 dziewcząt i 14 chłopców.Jaki procent wszystkich osób stanowili dorośli ,a jaki osoby płci żeńskiej?


12.Korzystając z tabelki ,oblicz jaki procent powierzchni mieszkania zajmują poszczególne pomieszczenia.

Nazwa pomieszczenia:--- >| Kuchnia|Pokój 1|Pokój 2|Łazienka|Przedpokój|
| 12 | 15 | 18 | 6 | 9 |


14.W styczniu pensja pana Macieja wynosiła 2500 zł ,a rok później 2700 zł.Ile procent wynosiła podwyżka?


15.Towar razem z opakowaniem waży 10 kg(masa brutto).Jakim procentem masy brutto jest waga opakowania (tara),jeżeli bez opakowania waga wynosi 9,5 kg (masa netto)?

16.Przed wysuszeniem świeże grzyby ważyły 15 kg , po wysuszeniu tylko 1,8 kg ,Jaki procent masy świeżych grzybów stanowi woda?

2

Odpowiedzi

2009-10-19T16:32:11+02:00
100 g - 100%
5,4 + 61,2 + 3,8 = 70,4
100 g - 70,4 = 29,6 g

100x = 2960%
x = 29,6%
Odp.: W 100g czekolady jest 29,6% tłuszczu.

11.
12- M
15- K
9- D
14- C
Jaki % dorosłych, Jaki % płci żeńskiej?
50- osób
12 + 15 = 27
50x = 2700%
x = 54%
Odp.: Jest 54% osób dorosłych.
15 + 9 = 24
50x = 2400%
x = 48%
Odp.: Jest 48% płci żeńskiej.

14.
2500 zł - 100%
2700 zł - x
2500x = 270000%
x = 108%
Odp. Podwyżka wyniosła 8%.

15.
10kg - 100%
9,5kg - x
10x = 950%
x = 95%
Odp.: Tara wynosi 5% masy brutto.

16.
15kg - masa grzybów przed wysuszeniem
1,8kg - masa grzybów po wysuszeniu
x - masa wody w grzybach.
15a = 180%
a = 12%
Odp.: Masa wody w grzybach przed wysuszeniem wynosi 88%.
2009-10-19T16:49:15+02:00
7.Gorzka czekolada o masie 100 g zawiera 5,4 g białka , 6,12dag węglowodanów ,inne składniki (beztłuszczowe) o masie 3,8 g oraz tłuszcz.Ile procent tłuszczu jest w tej czekoladzie?

29,6%

11.Na wycieczkę autokarową pojechało 12 mężczyzn ,15 kobiet ,9 dziewcząt i 14 chłopców.Jaki procent wszystkich osób stanowili dorośli ,a jaki osoby płci żeńskiej?

dorosli : 54%
płeć żeńska: 48%

12.Korzystając z tabelki ,oblicz jaki procent powierzchni mieszkania zajmują poszczególne pomieszczenia.

Nazwa pomieszczenia:--- >| Kuchnia|Pokój 1|Pokój 2|Łazienka|Przedpokój|
| 12 | 15 | 18 | 6 | 9 |

kolejno: 20%, 25%, 30%, 10%,15%

14.W styczniu pensja pana Macieja wynosiła 2500 zł ,a rok później 2700 zł.Ile procent wynosiła podwyżka?

8%


15.Towar razem z opakowaniem waży 10 kg(masa brutto).Jakim procentem masy brutto jest waga opakowania (tara),jeżeli bez opakowania waga wynosi 9,5 kg (masa netto)?

5%

16.Przed wysuszeniem świeże grzyby ważyły 15 kg , po wysuszeniu tylko 1,8 kg ,Jaki procent masy świeżych grzybów stanowi woda?

88%