Hodowca karpi i pstrągów przygotował do sprzedaży 500 ryb przy czym karpi było o 140 więcej niż pstrągów. Hodowca sprzedał 3/4 liczy karpi i 2/3 liczy pstrągów. Ile ryb przygotowanych do sprzedaży pozostało u hodowcy.

To jest z tematu układy równań więc trzeba to zrobic w postaci równań !

2

Odpowiedzi

2010-02-28T20:46:01+01:00
500-ryby
x-pstragi
x+140-karpie
x+x+140=500
2x=360/:2
x=180
¾(180+140)+⅔180=240+120=360
500-360=140 ryb pozostalo do sprzedania
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T20:47:03+01:00
X-karpie
y-pstragi

x+y=500
x=y+140

y+140+y=500
x=y+140

2y=360
x=y+140

y=180
x=y+140=180+140=320

3/4×320+2/3×180=240+120=360
500-360=140
odp: zostalo 140 ryb