W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków "pawełki" po 10 zł 50 gr za kilogram oraz "michaszki" - 1,2 razy droższe od pawełków. Ile reszty zostanie z bankomatu o nominale 20 zł po zakupieniu 30 dag "pawełków" i 0,6 kg "michaszków" ?? zapisz obliczenia.

PILNE !! PROSZE

1

Odpowiedzi

2010-02-28T21:49:06+01:00
Cena michaszków 10.5zł * 1.2 = 12.6zł

cena 30 dag pawełków 0.3kg * 10.5zł = 3,15zł

cana 0.6kg michaszków 0.6kg * 12,6zł = 7.56zł

reszta 20zł - 3.15zł - 7.56zł = 9.29zł
1 5 1