Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T23:11:59+01:00
A - wiek agnieszki
b - wiek basi

b - 1 = 2(a - 1)
b = a + 5

b - 1 = 2a - 2
b = a + 5

b - 2a = -1
b = a + 5

a + 5 - 2a = -1
-a = -6 /:(-1)
a = 6
b = 11

Odp.: Basia ma 11 lat, a Agnieszka 6 lat.
3 2 3
2010-02-28T23:58:21+01:00
X-wiek Basi
y-wiek Agnieszki

dziś
x=y+5

rok temu
x-1=2(y-1)
x-1=2y-2
podstawiamy pod x
y+5-1=2y-2
y-2y=-2+1-5
-y=-6/:(-1)
y=6-wiek dziś Agnieszki

x=y+5
x=6+5
x=11-wiek dziś Basi
odp.Basia ma dziś 11 lat,a Agnieszka 6lat
spr.
rok temu
x-1=2*(y-1)
11-1=2*(6-1)
10=2*5
10=10
L=P
5 3 5