Doprowadź do najprostszej postaci, korzystając z poznanych własności:
a do ósmej :a do trzeciej
------------------------------------------------- =
(a do drugiej) do trzeciej :a do piątej

(a razy b) do 3 razy a do 5=

(x do 2 razy (x do 4) do 2 :x do 3

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-28T23:15:55+01:00
A) a⁵/a⁶:a⁵=a⁵/a¹=a⁴

b) a³b³*a⁵=a⁸b³

c) x²*x⁸:x³=x¹⁰:x³=x⁷
2010-02-28T23:18:05+01:00
A) a⁵ / a⁶ : a⁵ = a⁵ / a¹ = a⁴
b) a³b³ * a⁵ = a⁸b³
c) x² * x⁸ : x³ = x¹⁰ : x³ = x⁷

nieviem czy dobrze .
2010-02-28T23:20:30+01:00
A^(8-3)/a^6:a^5=a^5:a^1=a^4

(a*b)^3*a^5=a^5(a^3*b^3)=a^8*b^3

x^2(x^4)^2:x^3=x^2*x^8:x^3=x^10:x^3=x^7