Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T14:22:13+01:00
A₁+a₃=5
a₃-a₁=3

2a₃=8
a₃=4
a₁=1
a₃=a₁q²
1*q²=4
q₁=2 lub q₂=-2

a₁=1 lub a₁=1
q=2 q=-2

2a₃=8 => a₃=4
a₁=5-a₃=1

a (indeks dolny n) =2 (indeks górny n-1)
lub
a (indeks dolny n) = -2 (indeks górny n-1)

Jakoś tych indeksów nie widać dlatego wysyłam rozwiązanie na karteczce w załączniku:)
2010-03-01T14:43:49+01:00
A1+a3=5
a3-a1+3

po zsumowaniu tych równań otrzymasz:


2a3=8=a3=4
teraz liczysz:

a1=5-a3=1


Jest to ciąg geometryczny, zatem musi zachodzić równość:
Stąd łatwo wyciągnąć wniosek, że
a2=2-a2=-2
Zatem ciąg ma postać:an=2n-1