Odpowiedzi

2010-03-01T15:06:47+01:00
A=50cm=5dm
b=30cm=3dm
h=20cm=2dm
½h=½z 2dm=1dm

v=abh=5×3×1=15dm ³
¾h=¾×2dm=1,5dm

v=abh=5×3×1,5=22,5dm³=22,5litra

22,5-15=7,5litra
odp, należy dolać7,5 litra wody
2010-03-01T15:23:06+01:00
A-50cm=5dm
b-30cm=3dm
c=20cm(ostatni wymiar jest zawsze wysokością) do połowy więc
20cm/2=10cm=1dm
V=5dm*3dm*1dm=15dm3=15l

3/4(w ułamku) z 20cm=15cm=1,5dm
V=5dm*3dm*1,5dm=22,5dm3=22,5l

22,5l-15l=7,5l----> tyle należy dolać aby akwarium było wypełnione do 3/4 wysokości
2010-03-01T18:11:50+01:00
50cm=5dm 30cm=3dm 20cm=2dm
5*3*2=30dm3 1dm3=1l 30dm3=30l
30l:2=15
Jest wypełnione 15 l i należy dolac 7,5l wtedy będzie 22,5l czyli 3/4