Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-19T22:01:31+02:00
X/3 = x - 2/pierwiastek z 3 + 2

x/3 - ( x - 2 )/( pierwiastek z 3 + 2 ) = 0
wspólny mianownik = 3(pierwiastek z 3 + 2 )
x(pierwiastek z 3 + 2 ) - 3(x - 2 ) / 3(pierwiastek z 3 + 2 )
xrazy pierwiastek z 3 + 2x - 3x + 6 /3razy pierwiastek z 3 + 6 = 0
ponieważ wyrażenie = 0 to albo licznik = 0 albo mianownik = 0
mianownik = 3razy pierwiastek z 3 + 6 i jest zawsze większy od 0 w takim razie licznik musi być równy 0 aby wyrażenie było spełnione

xrazy pierwiastek z 3 + 2x - 3x + 6 = 0
xrazy pierwiastek z 3 - x + 6 = 0 !!!!!
x(pierwiastek z 3 - 1 ) + 6 = 0
x(pierwiastek z 3 - 1 ) = -6
x = -6/(pierwiastek z 3 - 1 )
usuń niewymierność z mianownika mnożąc licznik i mianownik przez (pierwiastek z 3 + 1 )
x = -6 ( pierwiastek z 3 + 1 ) / ( pierwiastek z 3 - 1 )razy ( pierwiastek z 3 + 1 )
= -6(pierwiastek z 3 + 1 ) / 3-1 = -6(pierwiastków z 3 + 1 )/ 2 = -3(pierwiastek z 3 + 1 )
sprawdzenie
do równania oznaczonego w tekści !!!!! wstaw zamiast x -3(pierwiastek z 3 + 1 ) powinno wyjść 0 / sprawdzałem / a skoro wychodzi 0 to obliczony x jest pierwiastkiem szukanym równania
1 5 1