Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T16:09:46+01:00
X-ilość buraków
5x-ilość ziemniaków
x+120 kg - kapusta
układamy równanie
x+5x+x+120=1800
7x=1800-120
x=1680:7
x=240

więc buraków było 240 kg
ziemniaki 5*240=1200
a kapusty 240+120=360
dodając wszystko otrzymujemy
1200+360+240=1800