Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-19T17:12:22+02:00
(-3)²*1/3=9*⅓=3
-2²=-4
(-2²)=-4
(-2)²=4
(1/3)²*(-9)=1/9*(-9)=-1
-6²*2=-36*2=-72
3 3/4 : (-1,25)²=3,75:1,5625=2,4
2009-10-19T17:31:11+02:00
A....=9*1/3=3
b...=-2*-2=4
c...=(-2)*(-2)=4
d...=1/9*(-9)=-1
e...36*2=72
f...=3 3/4/(-1 1/4)do potęgi2= 15/4 / 25/16= 15/4 * 16/25=12/5=2 2/5
A różnica jest taka.:jak masz (-4) do potęgi 3 to masz po prostu całą liczbę podnieść do tej potęgi (razem z minusem) np. (-4) ^3 = (-4)*(-4)*(-4) = -64 (zawsze gdy podnosimy do nieparzystej potęgi całą liczbę to mamy ujemny wynik)
jak masz-4 do potęgi 3 to po prostu samą czwórkę do tej potęgi podnosisz a minus "przepisujesz" np. jeżeli masz -4^3 = - (4*4*4) = -64