Zad 1 . Odznacz niewidomą dowolną literą,a następnie zapisz i rozwiąż odpowiednie równanie :
a ) za trzy ołówki po 0,60 zł i 4 zeszyty zapłaciłam 7 zł. Ile kosztuje zeszyt ?
b ) w trzech klasach szóstych jest razem 72 uczniów. W klasie VIa jest 26 uczniów, a w lasie VIb jest tyle samo co w klasie VIc. Ilu uczniów liczy klasa VI b?
c ) Karolina ma trzy razy więcej pocztówek niż Asia, a razem mają 76 pocztówek. Ile pocztówek ma Asia ?
d) Tomek zebrał o 12 grzybów więcej niż Artur, a razem zebrali 98 grzybów. Ile grzybów zebrał Artur ?
Zad 2 Garnek zawierający groch z kapustą waży 4,5 kg. Pusty garnek waży 2 kg, a kapusta waży 4 razy więcej niż groch. Ile waży groch, a ile kapusta ?
zad 3 . Pani Ewa kupiła sobie bluzkę, sukienkę i żakiet. Razem zapłaciła 532 zł. Sukienka kosztowała 67 złwięcej niż bluzka, a żakiet 3 razy więcej niż bluzka . Ile kosztowała bluzka, ile sukienka, a ile żakiet ?
Zad 4 Edek jest o 3 lata starszy od Ali, a Ewa jest o 3 lata starsza od Edka . Ile lat ma Ala, jeśli Edek i Ewa mają razem 29 lat ?

Z góry dziekówa ;d

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T16:46:31+01:00
Zad1.
a) ołówek- 0,60
zeszyt-x
razem- 7 zł.

3x0,60+x=7
1,8+x=7
x=7-1,8
x=5,20
5,20:4=1,30
Odp:Zeszyt kosztuje 1,30 zł.

b) VI a - 26 uczniów
VIb = VIc = ?
Razem 72 uczniów
72-26=46
46:2=23
Odp: W klasie VIb jest 23 uczniów

c)
Karolina- 3x
Asia- x
Razem - 76
3x+x=72
4x=72 / :4
x=18

Odp:Asia ma 18 pocztówek

d)Tomek- 12x
Artur- x
Razem: 98
12+x+x=98
2x=86 /:2
x=43
Odp: Artur zebrał 43 grzyby.

Zad.2.
Garnek z grochem i kapustą: 4,5 kg
Pusty garnek: 2 kg
4,5-2=2,5 kg
kapusta: 4x
groch: x
4x+x=2,5
5x= 2,5 /:5
x= 0,5
Odp: Groch waży 0,5, a kapusta 2 kg.

Zad.3

bluzka- x
sukienka- 67+x
żakiet- 3x
Razem 532 zł
532= x+67+x+3x
532=67+5x
532-67=5x
465=5x/ :5
x=93
bluzka: 93
sukienka: 67+93=160
żakiet: 3x93= 279

Odp bluzka kosztuje 93 zł,sukienka 160, a żakiet 279zł.

Zad.4 ci nie rozwiąże bo coś mi się miesza, nigdy nie umiałam zadań z wiekiem :D