1. Małgosia ma do przeczytania 120 stron tekstu.Na razie przeczytała ich jedną trzecią .Ile stron pozostało jej jeszcze do przeczytania?
A.40 B.30 C.80 D.60 (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)

2. Tata Ani zarabia 1700zł, a mama o 200 zł mniej . Ile złotych zarabiają w sumie rodzice Ani

A.1500 zł B.3400zł C.3200zł D.3000 zł (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)

3. Pociag ,, Tatry" wyjeżdża z Zakopanego o godzinie 19:00 i przyjerzdża do Gdyni o godzinie 10:20 następnego dnia rano. Jak długo trwa podróż tym pociągiem z Zakopanego do Gdyni.
A. 8 godz. 40 mni B. 15 godz. 20 min C. 9 godzin 20 min D. 10 godz 20 min (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)

4. Woda stanowi około dwie trzecie masy całego organizmu człowieka.Marcin waży 42 kilogramy. Ile wody zawiera jego organizm?

A.około 14kg B.około 21kg C.około 28kg D.około 35kg

5. Pod koniec lipca Agnieszka kupiła pierwsze sliwki.Za 25 dag zapłaciła 1,80zł .W sierpniu śliwki były już 2 razy tańsze >ile kosztował kilogram śliwek w sierpniu? (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)

A.0,90zł B.7,20zł C. 3,60zł D. 0,45zł

6.W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków ,,Pawełki" po 10zł 50gr za kilogram oraz ,,Marcinki"-1,2 razy droższe od ,,Pawełków". Ile reszty zostanie z bankonatu o nominalne20zł po zakupieniu 30 dag ,,Pawełków" i 0,6 kg ,, Marcinków"? Zapisz obliczenia. (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)





7.Jeśli do naczynia o pionowych ścianach wpadło w czasie deszczu tyle wody ,że utworzyła ona na dnie warstwę o głebokości 2 mm , to mówimy,że spadły 2mm wody. Doprostopadłościanu rowu o wymiarach dna 2mx8m spadło 8mm deszczu.Ile wiader o pojemności 10 litrów potrzeba aby mieścić taką ilośc wody?zapisz obliczenia.(napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)


8. W ciele meduzy dziewietnaście dwudziestych masy staniowi woda. Ile gramów ważą substancje inne niż wooda w ciele meduzy p waze 18 dekagramów?(napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)


9. Działka ma kształt prosyokąta którego szerokosc wynosi 28 metrów a długość jest 2 razy większa. Na warzywa przeznaczono trzy czwarte powieszchni działki a pozostałą częśc na pasiekę.Ile arów działki przeznaczono na pasiekę/ zapisz obliczenia (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)


10. Jedna łyżeczka miodu waży około 7,2 g .Pan Tomasz wypija codziennie szklankę wody z 4 łyżeczkamii miodu a jego zona -z 1 łyżeczką.Na ile dni wystarczy im słoik zawierający 540g miodu? zapisz obliczenia (napisz jak to zrobiłes wtedy dostaniesz naj)

PLIS KTO NAPISZE DOSTAJE NAJ PLISSS NAJ NAJ KTO CHCE PLISSSSSSSSSSSSSSSSSS

2

Odpowiedzi

2010-03-01T16:16:10+01:00
2.1700-200=1500
1700+1500=3200
czyli odpowiedz C.
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T16:22:49+01:00
1. C) 80.
Ponieważ 1/3 ze 120 to 40. 40 * 2 = 2/3. Pozostało jej 2/3 książki, więc 80 stron.

2. 1700 zł + (1700 - 200) = 3200, więc odpowiedź C

3. Jedzie od 19 do 10:20. Więc od 19 do północy jest 5 godzin. Od północy do 10:20 jest 10 godzin 20 minut, więc razem 15 godzin 20 minut, czyli odpowiedź B.

4. C

5. 3 zł 60 gr.

6. cena michaszków 10.5zł * 1.2 = 12.6zł

cena 30 dag pawełków 0.3kg * 10.5zł = 3,15zł

cana 0.6kg michaszków 0.6kg * 12,6zł = 7.56zł

reszta 20zł - 3.15zł - 7.56zł = 9.29zł

7. Dane:
a= 4m= 40dm
b= 8m= 80dm
c= 8mm= 0,8cm= 0,08dm
Szukane:
Ile wiader o pojemność 10 litrów potrzeba, aby zmieścić taką ilość wody ?
Rozwiązanie:
V= abc
V= 40dmx80dmx0,008dm
V= 256dm³
V= 256l
256l:10l=25,6 to daje 26
Odp. Aby pomieścić taką ilość wody potrzeba 26 wiader o pojemności 10 litrów.
3 4 3