Odpowiedzi

2010-03-01T16:29:09+01:00
Zad.1
Odtwaracz DVD po obniżce o 20% kosztuje 260zł. Ile kosztował przed obniżka ?

20%=0,2
0,2*260=52
260+52=312

312 cena przed obnizka
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T16:57:11+01:00
Zad.1
Odtwaracz DVD po obniżce o 20% kosztuje 260zł. Ile kosztował przed obniżka ?
x - 100%
260zł - 80%
x*80=26000
x=26000:80=325zł

Zad.2
Po podwyżce monitorów LCD o 9% jeden monitor kosztuje 872zł. O ile złotych wzrosła cena monitora ?
109%x=872zł
x=872:109/100=800zł

872-800=72zł -> o tyle wzrosła