1.
Oblicz zawartość procentową fosforu w H3PO4
2.
Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 30 g NaOH w 270 g wody.
3.
Biały chudy ser zawiera 18% białka. Ile białka dostarczymy organizmowi, spożywając
5-dekagramowy plaster sera?
4.
Spożywając 8 dag chleba pszennego dostarczamy organizmowi 32 g węglowodanów. Oblicz procentową zawartość cukrów w chlebie pszennym.
5.Napisz wzór półstrukturalny tłuszczu o nazwie: a) tripalmitynian gliceryny, b) tristearynian gliceryny, c) trimaślan gliceryny, d) trioleinian gliceryny.
6.
Podaj wzory sumaryczne i strukturalne następujących wodorotlenków:
a)ołowiu(IV), c) ołowiu(II), żelaza(III),
b) żelaza(II), cyny(IV), d)chromu(II), bizmutu(III).


1

Odpowiedzi

2010-03-01T18:20:36+01:00
1.Oblicz zawartość procentową fosforu w H3PO4
M(H3PO4)=3*1+31+4*16=98 g/mol
100%---98g
x------31g
x=31,63% P

2.
Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 30 g NaOH w 270 g wody.
ms=30g
mw=270g
mr=30+270=300g
Cp=(ms/mr)*100%=30/300 *100%=10%

3. Biały chudy ser zawiera 18% białka. Ile białka dostarczymy organizmowi, spożywając 5-dekagramowy plaster sera?

procent białka- 18%
masa- 5dag
x=5*0,18=0,9dag

5.Napisz wzór półstrukturalny tłuszczu o nazwie:
Załącznik

6.
Podaj wzory sumaryczne i strukturalne następujących wodorotlenków:
ołowiu(IV), = Pb(OH)4
ołowiu(II)= Pb(OH)
żelaza(III) = Fe(OH)3
żelaza(II)=Fe(OH)2,
cyny(IV) - Sn(OH)4
chromu(II) - Cr(OH)2
bizmutu(III) --Bi(OH)3
Wz. strukturalne - załącznik