Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T19:06:12+01:00
Pierwszy wzór.
e = k-1/k+1 /* (k+1)
e(k+1) = k-1
ek + e = k - 1 / - k
ek + e - k = -1 / - e
ek - k = -1 - e . Wyciągnijmy wspólny czynnik przed nawias po lewej stronie
k(e - 1) = -1 - e /: (e-1)
k = -1-e/e-1
Drugi wzór:
f = k+1/k + a /-a
f-a = k+1/k /*k
fk - ak = k+1 /-k
fk-ak-k=1. Wyciągamy wspólny czynnik przed nawias.
k(f-a-1) = 1 /:(f-a-1)
k = 1/f-a-1
Trzeci wzór:
g = 2-1/k /-2
g-2=-1/k /*(-1)
-g+2 = 1/k /*k
-gk + 2k = 1. Wyciągamy wspólny czynnik przed nawias.
k(-g+2) = 1 /:(-g+2)
k = 1/-g+2 (albo 1/2-g)
Czwarty wzór:
l = a/2 + 2/k /-a/2
l-a/2 = 2/k /*k
kl - ak/2 = 2 /Wyciągamy czynnik przed nawias.
k(l - a/2) = 2 /:(l - a/2)
k = 2 / l - a/2.