Odpowiedzi

2010-03-01T19:05:11+01:00
5(x-1)=4(x+7) (liczbę stojącą przed nawiasem mnożymy przez każdy wyraz z nawiasu i pozbywamy się w ten sposób nawiasów
5x-5 = 4x+28 (przenosimy x na jedna stronę a wyrazy wolne na drugą)
5x-4x = 28+5
x = 33

3(x-6)=18
3x-18 = 18
3x = 18+18
3x = 36 / : 3
x = 12

1/2y+6=y-4
½y-y = -4-6
-½y = -10 / * (-2)
y = 20

2(x+3)+5(x+2)=2
2x+6+5x+10 = 2
2x+5x = 2-6-10
7x = -14 / :7
x = -2

6(x-2)=5+4(x+3)
6x-12 = 5+4x+12
6x-4x = 5+12+12
2x = 29 / : 2
x = 14,5

2(x-4)-3(x-3)=4
2x-8-3x+9 = 4
2x-3x = 4+8-9
-x = 3 / : (-1)
x = -3
1 5 1