Odpowiedzi

2010-03-01T19:08:28+01:00
[3(x+12) + 4x + 5(x-3)] : (3x + 9) = 3,5
[3x+36 + 4x +5x -15] : (3x+9) = 3,5
[12x +21] / (3x+9) = 3,5 | * (3x+9)
12x+21 = 3,5 (3x+9)
12x+21= 10,5x + 32,4 | -10,5x
1,5x +21 = 32,4
1,5x = 32,4-21
1,5x = 11,4
x = 7,6

proszę o naj . =]]
1 5 1
2010-03-01T19:10:49+01:00
[3(x+12) + 4x + 5(x-3)] : (3x + 9) = 3,5, czyli
[3x+36 + 4x +5x -15] : (3x+9) = 3,5
<mozna to zapisac pod kreską>
[12x +21] / (3x+9)=3,5 | * (3x+9)
12x+21= 3.5 (3x+9)
12x+21=10.5x + 32.4 | -10,5x
1,5x +21=32,4
1,5x=32,4-21
1,5x=11,4
x=7,6
odp. x równa się 7,6.

troche to było trudne, ale mam nadzieję że zrobiłam dobrze, dasz naj?
1 5 1