1. Zredukuj wyrazy podobne
( 4x² - 2b - 3 ) - ( 7b + 9 +4x²) =

2. Oblicz wartość liczbową wyrażenia
4a - ( 2b - 3a ) + ( 1 + 3b ) = dla a = 3, b = -4

3. Jaką sumę algebraiczną należy wpisać w nawiasie, aby otrzymać sumę zapisaną po prawej stronie.

( 9a - 3x² + 6ax ) - ( ? ) = 18a - 12ax

Daje NAJ ! na jutro !!!

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T21:13:16+01:00
1. Zredukuj wyrazy podobne
( 4x² - 2b - 3 ) - ( 7b + 9 +4x²) =4x²-2b-3-7b-9-4x²=-9b-12

2. Oblicz wartość liczbową wyrażenia
4a - ( 2b - 3a ) + ( 1 + 3b ) = dla a = 3, b = -4
=4a-2b+3a+1+3b=7a+b+1=7*3-4+1=21-4+1=18

3. Jaką sumę algebraiczną należy wpisać w nawiasie, aby otrzymać sumę zapisaną po prawej stronie.

( 9a - 3x² + 6ax ) - ( ? ) = 18a - 12ax
9a-3x²+6ax-(-9a-3x²+18ax)=9a-3x²+6ax+9a+3x²-18ax=18a-12ax

2010-03-01T21:14:47+01:00
( 4x² - 2b - 3 ) - ( 7b + 9 +4x²) = 4x²-2b-3-7b-9-4x²=-9b-11

4a - ( 2b - 3a ) + ( 1 + 3b ) = dla a = 3, b = -4
4a - ( 2b - 3a ) + ( 1 + 3b ) =4a-2b-3a+1+3b= 4*3-2*(-4)+3*3+1+3*(-4)=12-(-8)+9+1+(-12)=12+8+9+1-12=18

( 9a - 3x² + 6ax ) - ( ? ) = 18a - 12ax- niestety nie wiem :)
Pozdrawiam.