1.Zapisz wyrażenia,nie uzywając nawiasów.Zredukuj wyrazy podobne.

a) 2a +(3a-7)
b) x-(2x-3)
c) 3x-(y-2x)
d) -(3a+6)-4

przykład:
-(2x-1)-(3x+1) = -5x

Pozdro i z góry dzieki , potrzebuje to na jutro. Jeszcze jakby ktoś umiał to przejrzyście wytłumaczyc bo jutro kartkówka. : D

3

Odpowiedzi

2010-03-01T22:00:01+01:00
A) 2a +(3a-7) = 2a+3a-7 = 5a-7
b) x-(2x-3) = x-2x+3 = -x+3
c) 3x-(y-2x) = 3x-y+2x = 5x-y
d) -(3a+6)-4 = -3a-6-4 = -3a - 10
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-01T22:02:23+01:00
A) 2a +(3a-7)
jeśli przed ( nawiasem jest + nie zmienia on znaków w nawiasie, więc po jego opuszczeniu będzie:
2a+3a-7 grupujemy wyrażenia, czyli wykonujemy dodawanie lub odejmowanie wyrazów podobnych
5a-7 i koniec :)


b) x-(2x-3)
jeśli przed nawiasem jest minus jak tu, zmienia on znaki w nawiasie na przeciwne, będzie zatem:
x-2x+3= -x+3


c) 3x-(y-2x)
również mamy minus przed nawiasem, więc zmieni on znaki:
3x-y-2x = x-y


d) -(3a+6)-4 = -3a-6-4 = -3a-10
1 5 1
2010-03-01T22:02:49+01:00
A)5a-7
b)x-2x+3= -x+3
c)3x-y+2x= 5x-y
d)-3a-6-4= -3a-10

Hmm wytłumaczyć można tylko tak,że gdy masz minus przed nawiasem to zmieniasz znak :) Powodzenia na kartkówce ;D
1 5 1