Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T10:42:52+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A = (-4;1) , B = (0; 5), C = ( 2 ; -2)
Najpierw wyznaczę równanie prostej AB:
y = ax + b
1 = -4a + b
5 = 0*a + b ---> b = 5
czyli
1 = - 4a + 5
4a = 5 - 1 = 4
a = 1
pr. AB ma równanie
y = x + 5
Wysokość tego Δ poprowadzona z wierzchołka C będzie zawarta
w prostej prostopadłej do pr. AB i przechodzącej przez punkt C.
y= a1 x + b1
a1*a = -1 , czyli 1*a1 = -1 ----> a1 = -1
y = - x + b1 oraz C = ( 2; -2) , zatem
-2 = - 2 + b1 ----> b1 = -2 + 2 = 0
czyli pr CD ma równanie:
y = - x
Odp. Tą prostą jest prosta o równaniu y = - x.
42 3 42