Zad.1
Dziewięciu Mikołajów w 30 minut rozda 60 prezentów. Ile prezentów rozda trzydziestu sześciu Mikółajów w ciągu trzech godzin.

zad.2
Samochód przejechał 60 kilometrów. Ile czasu zajęła ta podróż, jeśli połowę drogi jechał z prędkością 90km/h, a drugą połowę z prędkością 60km/h?

1

Odpowiedzi

2010-03-02T14:25:13+01:00
Zad.1

W ciągu 0,5 h, 9 mikołajów rozda 60 prezentów 60:9=6⅔ , więc jeden mikołaj w ciągu 0,5h rozda średnio 6⅔ prezentu, wynika z tego, że w ciągu 1h, 1 mikołaj rozda 6⅔*2=13⅓ prezentów.

Jeśli jest 36 mikołajów, to w ciągu godziny rozdadzą oni 36*13⅓ =480 prezentów, a w ciągu 3h, rozdadzą 480*3=1440 prezentów.

Odp. 36 mikołajów, w ciągu 3h rozda 1440 prezentów.

Zad.2
v=s/t |*t
v*t=s |:v
t=s/v

s= 60km :2 = 30km - połowa drogi
v₁ = 60 km/h - prędkość w czasie pierwszej połowy
t₁ = 30/60=0,5h = 30min - czas przejechania połowy trasy

v₂ = 90 km/h - prędkość w czasie drugiej połowy
t₂ = 30/90 = ⅓ h = 20min - czas przejechania drugiej połowy trasy.

20+30=50min
Odp. Ta podróż zajęła 50min.


1 5 1