*Ewa zbiera pieniądze na narty. Oblicz, jaki procent potrzebnych pieniędzy już uzbierała, jeżeli zebrana kwota stanowi następujący ułamek potrzebnej sumy:
a) 0,92 b) 0,18 c) 0,32 d) 0,07 e) 0,3 f) 0,03

*Jaki procent pewnej kwoty stanowi część zapisana w postaci poniższego ułamka? Wyniki zaokrąglij do dziesiątej części procentu.
a) 23/100 b) 3/20 c) 7/50 d) 12/30 e) 2/9 f) 7/11 g) 5/2 h) 5/3 i) 5/4 j) 1 ⅛ k) 2 3/20 l) 1 4/13 m) 1,45 n) 2,8 o) 3,06 p) 8,12 r) 10 s) 20,03
*Olek i Sławek zbierają kapsle. Ile razy więcej kapsli zebrał Olek, jeśli liczba kapsli Olka stanowi następujący procent liczby kapsli Sławka.

O ile to możliwe to proszę o to by było to tak trochę wytłumaczone...

Z góry wielkie dzięki
Kamila ;-)

2

Odpowiedzi

2009-10-19T19:39:52+02:00
*Ewa zbiera pieniądze na narty. Oblicz, jaki procent potrzebnych pieniędzy już uzbierała, jeżeli zebrana kwota stanowi następujący ułamek potrzebnej sumy:
a) 0,92 =92%
b) 0,18 =18%
c) 0,32 =32%
d) 0,07 =7%
e) 0,3 =30%
f) 0,03=3%

*Jaki procent pewnej kwoty stanowi część zapisana w postaci poniższego ułamka? Wyniki zaokrąglij do dziesiątej części procentu.
a) 23/100 =23%
b) 3/20 = 15/100=15%
c) 7/50 =14/100=14%
d) 12/30 = 40/100=40%
e) 2/9 =22,2%
f) 7/11 = 63,7%
g) 5/2 =250%
h) 5/3 =166,7%
i) 5/4 =125%
j) 1 ⅛ =112,5%
k) 2 3/20 =215%
l) 1 4/13 =130,8%
m) 1,45 =145%
n) 2,8 =280%
o) 3,06 =306%
p) 8,12 =812%
r) 10 =1000%
s) 20,03 =2003%
15 4 15
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-19T20:05:21+02:00
Jakoś ci to postaram się wytłumaczyć-otóż co do tej ewy-tu chodzi o zamianę ułamka na procent- zapamietaj-aby zamienić ułamek na procent wystarcz pomnożyć ułamek przez 100 i dopisać symbol % u ciebie to jest 0,92=0,92×100=92% 0,18=0,18×100=18% 0,32=0,32×100=32% 0,07=0,07×100=7% 0,3=0,3×100=30% 0,03=0,03×100=3% zad.2 żebyś widziała ten procent to mianownik musi się=100 i licznik jest tym procentem znak / to kreska ułamkowa 23/100=23% 3/20=15/100=15% 7/50=14/100=14% 12/30=4/10=40/100=40% dalej 2/9=0,22222222222[2]-czyli nie da się dokładnie więc≈22,2% 7/11≈0,6363636≈63,6% 5/2=250/100=250% 5/3≈1,66666666666≈166,7% 5/4=125/100=125% 1 1/8k=118%k 23/20=115/100=115% 14/13≈1,076923≈107,7% 1,45n=145%n 2,8 liczby o=280% o 3,06p=306%p 8,12r=812%r 10s=1000%s 20,03=2003% zad.3 nie ma tu żadnego liczenia,ale zeby obliczyć np.5% liczby 20 trzeba napisac tak 5%×20=0,05×20=1 -tłumaczyłam ,jak sie dało-pozdrawiam
13 4 13