Odpowiedzi

2009-10-19T19:54:53+02:00
Przygotować wedle upodobania ciasto francuskie lub drożdżowe, i nałożyć następującym farszem. Mięso z rosołu lub pozostałe z pieczeni, (najsmaczniejsze jednak jest z dodaniem kawałka mięsa wieprzowego) posiekać drobno i wymieszać z bułką rozmoczoną w mleku. Zasmażyć na łyżce masła pół cebuli drobno posiekanej, wrzucić w nie mięso i przesmażyć razem. Dodać trochę pieprzu, 2 jaja na twardo zgotowane i grubo posiekane, a gdy przestygnie, jedno żółtko surowe, wymieszać dobrze, nałożyć na rozwałkowane ciasto, zwinąć, zlepić brzegi i położywszy na blachę, postawić w ciepłe, aby podrosło. Przed wstawieniem do pieca, posmarować jajkiem i piec pół godziny do trzech kwadransów. Gdy trochę przestygnie, pokrajać w zgrabne kawałki i podać do rosołu lub barszczu.

To prepare the French or yeast cake according to taste and to put with the following stuffing. Meat of the broth or remaining of the roast, (however is tastiest with adding the slice of the pork) to chop up finely and to mix with the roll soaked in milk. To fry half onion finely chopped up on the spoonful of butter, to throw into not a meat and to overdo together. To add a little pepper, 2 eggs to hard given and thickly chopped up, and when will get cool, one raw yolk, to mix well, to put on the cake rolled up, to roll up, to join edges together and having put to the metal sheet, to put in warm so that grows. Before putting to the stove, to spread with the egg and to bake half an hour till three fifteen minutes. When a bit he gets cool, to cut up into neat pieces and to pass to the broth or the borscht.
1 1 1
  • Użytkownik Zadane
2009-10-19T19:56:16+02:00
Pierogi z mięsem
Nadzienie:
30 dag mięsa ugotowanego
1 bułka czerstwa
3 dag cebuli
4 dag tłuszczu
pieprz
sól
Ciasto:
50 dag mąki
1 jajo
1/4 szklanki wody
sól
5 dag słoniny lub masła do polania

Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: mięso opłukać, ugotować do miękkości. Bułkę namoczyć w .wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić. Ugotowane mięso zemleć z odciśniętą bułką, wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz; nadzienie ma być pulchne, jeżeli jest zbite, rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek, polać słoniną ze skwarkami lub masłem, zaraz podawać.
--------------------------------------------------
Dumplings with meat

Filling:
30 dkg meat cooked
1 roll ruddy
3 onions
4 dag fat
pepper
salt
Dough:
50 dag flour
1 egg
1 / 4 cup water
salt
5 dag lard or butter to Polania

Ingredients:
Draw filling: Rinse the meat, cook until soft. Soak the roll. Water, squeeze. Chop onions, brown lightly. Mince meat cooked with embossed roll, zrumienioną mixed with onions, add salt and pepper; filling is to be flabby, if firm, dilute a little broth or hot water. Set salted water to cook dumplings. Prepare fat for Polania dumplings. Make pierogi dough, make dumplings, cook, drain, pour hot water, drain, set forth in a circular, heated platter, pour the bacon with bacon or butter, just give.
3 5 3
2009-10-19T22:54:38+02:00
RECIPE ON DUMPLING WITH PLUMS

Ingredients:
70 dag potatoes
25 dag flour
1 egg
0,5 plums sugar powder

Cook potatoes in uniforms, in salt water. Put away for some minutes to cool - next peel them. Wash plums and cut them for two, delete kernel. To ground potatoes add flour, beat egg, add the pinch of salt and crush dough. Spilt into 3 pieces and all of they form roll with diameter 3 cm. Every piece cut on small portion and fashion little cake. To every piece of cake put now piece of plum, pour sugar and stick together in dumpling. Dumpling put into boiling water for 3 minutes.


Ziemniaki należy ugotować w mundurkach oczywiście w osolonej wodzie. Odstawić na kilka chwil, żeby wystygły - nasępnie obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Teraz umyj śliwki i przekrój je na pół usuwając pestki. Do zmielonych ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli i zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części i z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Każdy wałek pokrój na małe porcje i ulep z nich małe placuszki. Do każdego kawałka ciasta włóż teraz połókę śliwki, posyp cukrem i zlep w kulki. Knedle wrzuć do wrzącej wodyi gotuj ok. 3 min.