Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T17:39:29+01:00
A)
a√2 = 5√2/:√2
a = 5
b)
a√2 = 0,7√2/:√2
a= 0,7
c)
a√2 =5√2/2 /*2
2a√2 = 5√2/:√2
2a= 5/:2
a= 2,5
d)
a√2= 3/:√2
a= 3 pod kreską ułamkową √2
pozbywamy się pierwiastka z ułamka w sposób, który pewnie znasz czyli mnożymy licznik i mianownik przez ten pierwiastek
3 * √2
√2 *√2 całość równa się 3 √2
2
e)
a√2= 1/3/:√2
a= 1/3 pod kreską √2 i zrobisz to tak samo jak poprzednie
f)
a√2= 12/:√2
a = 12 pod kreską √2 i tak samo jak poprzednie wynik tego to
12√2
2