Prędkość łodzi motorowej na wodzie stojącej wynosi 30km/h.,roweru wodnego 8,25km/h.,a prędkość prądu rzeki stanowi 0,15 prędkości łodzi motorowej.Oblicz :
a)prędkość łodzi motorowej płynącej z prądem rzeki
b)prędkość roweru wodnego płynącego pod prąd rzeki
c)ile razy szybciej płynie łódź motorowa pod prąd rzeki niż rower wodny z prądem rzeki
d)o ile km/h wolniej porusza się rower wodny płynąc pod prąd rzeki od łodzi motorowej płynącej z prądem rzeki.

3

Odpowiedzi

2010-03-02T17:35:17+01:00
Predkosc lodzi - 30km/h
predkosc roweru - 8.25 km/h
predkosc pradu rzeki - 0.15*30 ≈4.5km/h

a) 30 + 4.5 = 34.5km/h
b) 8.25 - 4.5 = 3.75km/h
c)
predkosc lodzi pod prad = 30 - 4.5 = 25.5km/h
predkosc roweru z pradem = 8.25 + 4.5 = 12.75km/h
stosunek = 25.5 / 12.75 = 2
d) 34.5 - 3.75 = 30.75 km/h
3 3 3
  • lf1
  • Początkujący
2010-03-02T18:01:47+01:00
Dane:
Vm = 30 km/h
Vr = 8,25 km/h
Vrz = 0,15*30 km/h=4,5 km/h

a) Vm + Vrz = x
30 km/h + 4,5 km/h = 34,5 km/h

b)Vr - Vrz = y
8,25 km/h - 4,5 km/h = 3, 75 km/h

c) (Vm - Vrz) : (Vr + Vrz) = z
(30 km/h - 4,5 km/h) : (8,25 km/h + 4,5 km/h) = 25,5 km/h : 12,75 km/h = =2

d) 34,5 km/h - 3, 75 km/h = 30,75 km/h

4 3 4
2010-03-02T18:49:09+01:00
Rower wodny= 8,25km/h
Łódź motorowa=30km/h
Prąd morski=4,5km/h (0,1=3; 0,05=1,5)
a)30km/h + 4,5km/h = 34,5km/h
b)8,25km/h - 4,5km/h = 3,75km/h
c)łódź: 30km/h - 4,5km/h = 25,5km/h
rower: 8,25km/h + 4,5km/h = 12,75km/h
25,5km/h ÷ 12,75km/h = 2 razy szybciej
d)34,5km/h - 3,75km/h = 30,75km/h
__________________________________________
Mam nadzieję, że pomogłem.

Copyright by FrankLINjonas.
5 4 5