Odpowiedzi

2010-03-02T17:47:35+01:00
X- filiżanka
y- tależyk
6x-6y=42
2x+6y=26 | *(-1)
6x+6y=42
-2x-6y=-26
4x=10 |:4
x=4 zł.
6*4+6y=42
24+6y=42
6y=18 |:6
y= 3 zł

Odp. filiżanka kosztuje 4 zł a talezyk 3 zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-02T17:51:57+01:00
F- liczba fiiżanek
t - liczba talerzyków

6f + 6t = 42
2f + 6t = 26 / *(-1)

6f + 6t = 42
-2f - 6t = -26
4f = 16 /:4
f = 4


6f + 6t = 42
2f + 6t = 26 / * (-3)

6f + 6t = 42
-6f - 18t = -78
-12t = -36 /: (-12)
t= 3

Odp. filiżanka kosztowała 4 zl , a talerzyk 3 zl.